Nijmegen e.o.
Tekening Mark Kirkels
Van de voorzitter
​
Stilzitten is geen optie
​
Als afdeling van de Fietsersbond krijgen we de vergaderstukken van de Verkeerscommissie van de gemeente Nijmegen. We krijgen te zien wat er wordt veranderd aan kruispunten en weginrichtingen. Fietser, voetganger en auto (rijdend en geparkeerd) gaan zich dan weer wat anders tot elkaar verhouden en er al dan niet op vooruit.
Dat soort werkzaamheden leveren altijd tijdelijk ongemak op. Meestal is dat een een-tweetje tussen de gemeente en de aannemer, maar voordat de renovatie van de Waalbrug begon, zijn we gevraagd om de tijdelijke maatregelen voor het fietsverkeer te komen testen. In onze gelederen hebben we enkele actieve vrijwilligers die als verkeerskundige werken of hebben gewerkt. Zij kijken elke week goed naar die stukken. Meestal vinden we de te nemen maatregelen prima. Dat komt omdat de landelijke richtlijnen goed worden gevolgd. Maar toch nog zo’n twintig tot dertig keer per jaar fronsen we onze wenkbrauwen. Dan brengen we een advies uit. Het is ontzettend belangrijk voor de fietsers dat we de kans krijgen om dit te doen.
Toch kunnen we niet alle minder goede maatregelen en zelfs misstappen van gemeenten voorkomen. Zo zijn we dit voorjaar flink verwonderd geweest over de renovatie van een deel van de St. Annastraat. We waren wel geïnformeerd, en hebben ons beziggehouden met de oversteekbaarheid ervan. Maar achteraf gezien hadden we nog beter geïnformeerd moeten worden. De tijdelijke maatregelen waren voor ons niet acceptabel. Het tweerichtingsverkeer voor de fietsers vonden we te gevaarlijk. We zijn daarover met de gemeente van mening blijven verschillen. En ook het eindresultaat op de St. Annastraat stelt ons best wat teleur. Er ligt weliswaar nu prachtig asfalt voor de fietsers, maar wij hadden natuurlijk liever gezien dat de parkeerhavens vanaf de hoofdrijbaan toegankelijk waren gemaakt in plaats van vanaf de ventweg. En de parkeerhavens zijn nogal smal uitgevoerd. Veel van de almaar uitdijende auto’s passen er gewoonweg niet op. Een Tesla X is inclusief spiegels maar liefst 2,27 meter breed.
​
Spaghetti
Maatregelen zijn het resultaat van wegontwerpen en verkeersbesluiten, die op hun beurt weer samenhangen met bestemmings-plannen die allerlei visies op de stad (zoals een mobiliteitsvisie die weer hangt onder een omgevingsvisie) concreet maken. En de stad is geen eiland, maakt deel uit van een regio en een provincie. Het is nogal een spaghetti aan plannenmakerij waarbij de inspraakmogelijkheden nogal variëren. Onze invloed hangt erg af van wat wij in politieke en ambtelijke relaties investeren. Een aantal malen per jaar constateren we dat die investeringen wat opleveren, en evenzo maken we regelmatig mee dat we er nog niet genoeg energie in stoppen. Met de snelle veranderingen die zich nu voltrekken in het verkeer, terwijl de tijd van de mooie grote investeringen (vooral in snelfietsroutes) achter ons ligt, is de kans groot dat de overheden achter de feiten aan gaan lopen.
Kortom, stilzitten is voor ons geen optie.