Duurzame Vrede vrouwen klimaat& geloof
Katholieke vrouwen betrokken bij
Laudato Si en de Raad van Kerken
Het Netwerk Katholieke Vrouwen levert al een paar jaar een bijdrage aan de Laudato Si Alliantie en de Netwerkgroep Schepping en Duurzaamheid van de Raad van Kerken. Uit de opbrengst van ons synodeproject ‘zij heeft een verhaal’ bleek dat een aantal van u hier graag bij betrokken zijn of willen worden. Gelukkig is de aandacht vanuit onze en andere kerken voor klimaat steeds
beter vorm en draagvlak aan het krijgen en wordt het makkelijker om aan te haken. Doe dat gerust! Het is nodig.
Paus en de Klimaattop
Belangrijke inspiratiebron daarbij is Paus Franciscus zelf. Zijn encycliek Laudato Si (2015) is inmiddels verschenen als praktisch werkboekje voor iedereen die ermee aan de slag wil. Zijn korte oproep ‘Laudate deum’ van dit jaar is zo mogelijk nog urgenter, vooral ook wereldwijd bezien. In een webinar samen met een bisschop uit Guatemala kunt u de strekking terugluisteren. Een paar conclusies zijn: Wat zijn de echte waarden in ons leven? Welk perspectief geven we kinderen? Het probleem is groot en raakt de hele wereld. We hebben actie nodig. En ook de wereldleiders zouden veel meer moeten doen. Maar wij kunnen ook al die leiders zijn door het voor te leven: alle beetjes helpen. Elke dag verbeterd is goed.
De Paus wilde zijn inzet versterken door samen met de leiders van andere religies van 1 tot 3 december de klimaattop in Dubai persoonlijk bij te wonen. Maar hij heeft longontsteking en kon er niet heen gaan. Omdat paus Franciscus uitdrukkelijk deel wenste uit te maken van de gesprekken die de aankomende dagen gevoerd gaan worden, heeft kardinaal Parolin de toespraak van de paus in Dubai voorgelezen. "The drive to produce and possess has become an obsession, resulting in an inordinate greed that has made the environment the object of unbridled exploitation. The climate, run amok, is crying out to us to halt this illusion of omnipotence. Let us once more recognize our limits, with humility and courage, as the sole path to a life of authentic fulfilment." Ook vroeg hij nadrukkelijk aandacht voor vrede. Andrea Vreede beschreef het voor de NOS. Hendro Munstermann schreef erover in Nederlands Dagblad. Christenen wereldwijd konden op zaterdag 2 december tussen 07:00-12:30 uur bidden op het moment dat Paus Franciscus zijn toespraak zou houden en afspraken had op de VN Klimaattop.
Er was ook een oecumenische viering op 2 december. U kunt u deze terugkijken en hier leest u meer over de preek van de algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken. 'Velen schreeuwen om gehoord te worden, om gezien te worden, om aandacht te krijgen en geliefd te worden,’ zei Pillay. ‘En toch, gaan we door met business-as-usual.’ En 140 verschillende religies ondertrekenden een verklaring: een indringende oproep aan elkaar en politici en staatshoofden om niet uit het oog te verliezen wat ‘moreel juist’ is. De religieuze leiders wijzen ook op de rol van religies in bewustwording en gewetensvorming rond klimaatproblematiek. ‘Ons geloof geeft ons de heilige plicht om niet alleen onze menselijke familie te beschermen, maar ook het kwetsbare ecosysteem dat ons omringt.’
Meedoen
Wij staan in contact met de onderhandelaars van de Raad van Kerken op de klimaattop. Ze maken regelmatig blogs. U kunt het volgen op de website van de Raad van Kerken. Vooralsnog zijn deze gepubliceerd: Klimaattop COP28 Dubai – Raad van Kerken in Nederland.
De top en het programma van religies wereldwijd loopt door tot 12 december. Er zijn ook livestreams van te volgen. Ook op andere momenten in die periode wordt u dan ook van harte uitgenodigd om mee te denken of te bidden al dan niet met uw medeparochianen. Deze gebeden kunt u hierbij gebruiken.
Op vrijdag 1 december was er ook aandacht voor. Toen is het Laudato Si onderzoeksinstituut aan de Radboud Universiteit ingesteld. Frans Wijsen hield er een rede. "‘De natuur heeft z’n eigen subjectiviteit, empathie is niet voorbehouden aan de mens." Hij neemt weliswaar afscheid als hoogleraar praktische religiewetenschap & missiewetenschap aan de Radboud Universiteit, maar blijft actief als onderzoeker in Indonesië, als hoogleraar aan de Gadjah Mada Universiteit in Yogyakarta. Samen met Nijmegen werkt deze universiteit al sinds 2019 aan een Indonesische toepassing van de Mens-Natuurschaal, in de jaren 90 ontwikkeld in Nijmegen. Er waren ook mensen aanwezig van het Netwerk Duurzaamheid & Schepping van de Raad van Kerken.
Veel en nieuwe aanknopingspunten
Via de Raad van Kerken waren we dit jaar weer betrokken bij de klimaatvieringen voorafgaand aan de klimaatmars van 12 november. Zowel die in de Amsterdamse Dominicuskerk als de interreligieuze viering (net als 6 november 2021) in de Westerkerk waren zeer goed bezocht en de laatste is met de livestream ook nog terug te kijken. Voor het leggen van een basis voor het werken in de kerk en samenleving wordt er gebouwd aan een goed doorzoekbare en toegankelijke schatkist/database voor zaken als liturgisch materiaal. In het Noachproject wordt er gewerkt aan het verder ontwikkelen van ecologische theologie. Trees van Montfoort schrijft aan een opvolger van haar boek ‘Groene Theologie’. Bij haar lezingen merkt ze steeds meer dat mensen er praktisch mee verder kunnen. Er wordt vanuit de PKN onderzocht hoe aan te sluiten bij de komende vastenperiode. Tijdens hun project Proeven & Praten hebben ze hier al ervaring mee opgedaan: een zingevend gesprek voeren tijdens een gezamenlijke maaltijd. En de Jona jaaropleiding verzorgt een programma voor jongeren om leiderschap te leren vorm geven voor een sociale samenleving waarin geluisterd wordt naar de aarde, de armen en de jongeren.
Betrokken blijven
Vindt u het interessant om bij dit werk betrokken te zijn, laat het gerust weten. Alle hulp is welkom.
Wil je met ons meedoen, meld je gerust aan voor onze groep, dan kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen.